Braniteljski portal - Imotski

Prva farma koka sorte Hrvatica

    

Prva farmu su pokrenili Hrvatski branitelji kroz-Braniteljsku zadrugu“ Pauk čeka“,Imotski, nakon uspješno započetog projekta uzgoja divljeg zeca u prirodnom okružju, krenula je u novi projekt, prvi takve vrste u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a treći u Hrvatskoj. „Da, novoosnovana braniteljska zadruga Eko-Bušanje i Pauk čeka, krenuli su u novi projekt, uzgoj kokošiju sorte  Hrvatica, autohtone vrste, po svim propisima i standardima koje će već sutra vrijediti, kada Hrvatska uđe u Europsku uniju. Naime, govori nam Željko Tomas upravitelj braniteljske zadruge Pauk –čeka, ja i razvojačeni branitelj Mirko Katavić koji je i ravnatelj zadruge Eko Bušanje, pustili smo u funkciju prvu farmu autohtonih kokošiju Hrvatica i to u izvornom prirodnom okruženju u Bušanjama u općini Proložac.

Prije toga obavili smo sve potrebne predradnje, od kupnje registriranih pilića iz Slatine, koja je uz nas i Varaždin jedino mjesto gdje su utemeljene slične farme, do prstenovanja kokošiju i pijevaca i dobivanja veterinarskih atestova. Ogradili smo teren žicom i stupovima i jednostavno pustili koke i pijetlove u prirodu. Oni će tamo naći sve potrebno za prehranu“. Znači, za uzgoj ove vrste kokošiju potrebno je poštivati zadane standarde, a to je na stotinu metara četvornih prirodnog terena smije se uzgajati deset koka i jedan pijetao. „I to je strogo propisano, jer su to i Europski kriteriji. Ogradili smo žicom teren u izvornom prirodnom okružju, uredili zatvoreno stanište za kokoši i to je to. Kokoš mora biti stalno na slobodnom prostoru, uzimati osim hrane koju joj je ponuđena, sve ostalo iz prirode. Ovaj naš projekt dobio je i priznanje i ocijenjen je  najboljim od  Razvojne agencije naše županije“, veli Tomas.

Zadruga Eko-Bušanje dobila je i rješenje Ministarstva poljoprivrede za bavljenjem ovom djelatnošću, a prvo matično jato  pod stalnim je satelitskim nadzorom iz centra u Zagrebu. „Prva i osnovna namjena ove farme, a danas sutra, nadam se mnogih farmi u Imotskoj krajini, jeste proizvodnja ekoloških jaja, reprodukcija pilića, a u skoroj budućnosti montaže sortirnica i pakirnica svježih ekoloških jaja. Mi smo tek na početku, a već nam se javlja na desetke ljudi, koji su spremni krenuti u ovaj posao. Ovdje bi istaknuo i činjenicu da mnogi naši branitelji, ali i drugi građani koji imaju uvjete za izgradnju peradarnika u prirodi, imaju šansu krenuti u ozbiljan posao oko koka Hrvatica, jer nema bojazni za plasman kako jaja, tako i pilića. Od ovoga bi mogle lijepo živjeti mnoge obitelji“, riječi su Željka Tomasa. Prava proizvodnja s ovakvih farmi uz predan i uredan rad po svim standardima, trebala bi započeti u roku od dvije godine.

 

Statistika

Posjete Sadržajima : 56372

Video Player

Video

Županijske igre djece hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a - 14.06.2009. poligon BZ Patriot, Dabar kod Sinja

Nalazite se ovdje: Home