Braniteljski portal - Imotski

8. sajam zadruga hrvatskih branitelja

  

                                                                                                

 

U sklopu obilježavanja Dana oružanih snaga Republike Hrvatske i Dana Hrvatske kopnene vojske, održan 8. sajam zadruga hrvatskih branitelja

Na zagrebačkom Jarunu, dana 27. svibnja 2012. godine održan je 8. sajam zadruga hrvatskih branitelja. Na Sajmu je sudjelovalo više od 100 braniteljskih zadruga koji su iskoristili prigodu pokazati svoj rad i prezentirati svoje proizvode i usluge.   

Posjetitelji su na sajmu mogli kušati slavonske i dalmatinske suhomesnate proizvode i ostale tradicionalne delicije iz svih krajeva Hrvatske te uživati u gutljajima raznovrsnih vina. Posebnu pažnju su najmlađim posjetiteljima plijenile drvene skulpture braniteljske zadruge „Skulptura“ i vozila namijenjena avanturističkom turizmu. Nezaobilazni i interesantni, po svojoj inovativnosti, uslugama, proizvodima i djelatnostima bili su svi zadrugari.

U zadrugama poglavito djeluju razvojačeni hrvatski branitelji koji nisu uspjeli pronaći posao i stalne izvore zarade, a ovakav rad se pokazao i kao terapija te najbolji način da se riješe egzistencijalni problemi.

Ministarstvo branitelja potiče rad i razvoj zadruga hrvatskih branitelja kroz Mjeru potpore radu zadruga hrvatskih branitelja koja je nastavak provedbe ranije Mjere poticanja osnivanja zadruga hrvatskih branitelja. U razdoblju od 2004. do 2011. godine, Ministarstvo je potaknulo osnivanje 407 zadruga i omogućilo zapošljavanje 3.792 hrvatska branitelja iz Domovinskog rata. Uz navedenu mjeru, također se kroz Mjeru potpore projektima zadruga hrvatskih branitelja pomaže zadrugama u realizaciji projekata. Od 2008. do 2011. god. Ministarstvo je podržalo 76 projekata zadruga, a dodijeljena novčana potpora za pojedinu zadrugu iznosila je 50.000,00 kn.

Namjera je Ministarstva i dalje poticati i unaprjeđivati rad zadruga kao posebnog oblika malog poduzetništva, kao i njihovo udruživanje te im na taj način osigurati kvalitetan nastup na tržištu. Proslava Dana obilježavanja OS RH i Dana HKoV započela je u jutarnjim satima uz Glazbeni program Orkestra OS u užem središtu grada. U posebnom prigodnom programu na Jarunu predstavila se akro skupina „Krila Oluje“, zatim pripadnici Oružanih snaga i MUP-a padobranskim skokovima, te Orkestar HRM-a i klapa „Sveti Juraj“.

Službeni dio započeo je 28. svibnja, svečanim polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća visokih izaslanstava na grob ratnog ministra obrane Gojka Šuška, ratnih načelnika GS OS RH stožernog generala Zvonimira Červenka te zapovjednika ZNG generala zbora Imre Agotića na Gradskom groblju „Mirogoj“ u Zagrebu. Vijenci su položeni i na grobu stožernog generala Janka Bobetka u Sisku.

Izaslanstva su položila vijence i zapalila svijeće kod spomenika „Glas hrvatske žrtve - Zid boli“, ispred grobnice narodnih heroja na Gradskom groblju „Mirogoj“, ispred Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja, na grobu prvog predsjednika RH dr. Franje Tuđmana te na zajedničkoj grobnici za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata na Krematoriju Gradskog groblja „Mirogoj“.

Sv. Misa zadušnica za stradale u Domovinskom ratu održana je u crkvi Sv. Mati Slobode na Jarunu koju je predvodio Vojni Ordinarij mons. Juraj Jezerinac.

Proslava je završila svečanom akademijom i koncertom u koncertnoj dvorani „Vatroslav Lisinski“ u Zagrebu, gdje su se prisutnima prigodnim govorima obratili načelnik GS OS RH general pukovnik Drago Lovrić, ministar obrane Ante Kotromanović, predsjednik Vlade RH gospodin Zoran Milanović, te predsjednik RH gospodin Ivo Josipović.


 

Statistika

Posjete Sadržajima : 57150

Video Player

Video

Županijske igre djece hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a - 14.06.2009. poligon BZ Patriot, Dabar kod Sinja

Nalazite se ovdje: Home